fredag 21. november 2008

Ja, det er mulig å bli solbrent gjennom skyene

Mari: Og plutselig var det en uke siden vi hadde vært på internett sist gang. Sist vi skrev var vi i San Pedro, på høylandet i Guatemala. N å er vi kommet oss til Belize - via Rio Dulce og Livingston (begge Guatemala). Siden da har vi, som du kan lese av tittelen, for det meste hatt overskyet vær - men det gjør ingenting, for jammen greier jeg ikke å bli både solbrent og brun gjennom det sprukne skylaget. Her i Placencia skulle vi egentlig bare være i et par dager - til vi hadde prøvd dykkinga her. Men det viste seg å vaære svært avslappet og koselig her - og i tillegg svært vanskelig å f å seg en dykketur uten å betale nesten 1000 spenn per båttur...

Ommund: Etter Reiarsvann-dykking i ferskvanns-Guatemala, var det godt å komme frem til Belize og koraller. Vi hadde et nydelig dykk til Laughing Bird Caye, masse forskjellige fisker, og et par HEFTIGE barracudaer.

Mari: Vi er på en halvøy, og det er hvite og flotte sandstrender. Men de flotte korallrevene er lenger ute på havet, og da m å vi ta båt. Vi endte opp (i går) å bli med på en amerikanske-turister-snorkletur, og det var flott å endelig få komme skikkelig i vannet igjen. Vi s å en masse nydelige småfisk, en kjempestor som vi ikke vet hva het og en del barracudaer; en morderisk rovfisk (det største var en meter lang, ulp).

Ommund: Folk her driver faktisk og har fridykking som yrke. Flere jeg har snakket med drar til en av de små holmene av sand og palmer, ”cays”, og bor flere måneder av året. Der henter de hummer, konkylier (som faktisk er digg å spise) og skyter fisk med en relativit primitiv harpun. Et to-toms rør som de putter selve pila inn i, og som de har strikker til. En slags undervanns pil-og-bue.

Mari: Men selv om det kanskje ikke ble så mye dykking som vi hadde håpt, er alt flott. I landsbyen (900 innbyggere) er ALLE ekstremt hjelpsomme, og hilser på alle som kommer forbi. Vi har også møtt Arthur, fransk, på vår alder, som deler vår fascinasjon for undervannsliv, og Ommunds lidenskap for å drepe andre skapninger med harpun :)

Ommund: Vi prata med en kul fyr herfra i går, og han skulle fikse oss en bra undervannsjakt-tur, men da vi kom i dag, var det ikke friendly Dexter vi traff, men ”Hey, it’s gonna’ cost yo hondrad dollar man! An that’s per parson!”. Vi droppa det.

Ommund: Sosial dumping. Polakkene i Belize er gatmaltekere. Altså folk fra Guatemala. De kommer, bor i skur, 20 i slengen (i hengekøyer), og gjor jobben for halvparten av lønna. Belize-folk drar til USA. I lag med mexicanere, salvadoranere og så videre. Samme tingene som hjemme. Er det rart vi blir frustrerte? Vi har fagforeninger over hele verden, og pinadø er ikke mange av problemene like også.


Mari: Turen går snart videre til Caye, Caulker, en øy hvor dykkeindustrien er langt bedre utbygd enn den er her. Belize (tidligere britisk koloni) har forresten fredet de aller fleste korallrev i sitt havområde, så det skal være flotte ting å se over hele landet. Og vi har ikke dårlig tid, det er enda en uke til vi m å reise til El Salvador!

Snakkes!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det er godt å kunne være litt med på turen deres. Kos dere masse videre og dykk litt for meg også :)

PS: Norge skal kjøpe amerikanske jagere $%&$#""$%&