tirsdag 13. februar 2007

Livstegn fra Buenos Aires

En dróy uke her i Buenos Aires. Noe opplevd, mye gjenstár selvsagt fortsatt :) For de av dere som ikke skulle vite at jeg har reist utenlands for tre máneder, skal jeg redegjóre kort for det: Har tre máneders permisjon fra jobben i Rogalands Avis for á laere spansk i Buenos Aires, Argentina. Reiste 1. februar, kommer tilbake 27. april. Har leid leilighet i BA ut mars, og skal reise i tre uker etter det. Jeg reiser sammen med June (Persdatter Martinsen, 28) som gikk áret over meg pá journalistikk i Stavanger. Nár hun ikke bor sammen med meg i BA, oppholder hun seg pá og i Hadeland.

Hvordan fóles det: Som storbyferie, bare at den er i Latin-Amerika. Det meste er renere og mindre farlig enn de fleste latinamerikanske byer jeg har vaert i. Mindre, i alle fall synlig, fattigdom, masse politi, men med pysegunnere sammenlignet med de de har i EL Salvador for eksempel. Flere kan (om enn lite) engelsk. Varesortimentet minner mest om det i sóreuropa, det samme gjór utvalget pá kafeer og denslags.

Slik bor vi: I San Telmo, en trivelig og billig bydel med mange unge mennesker og kunst/-nere. Traff blink sánn sett. Fin leilighet for 3000 kroner delt pá to per máned. Sjette etasje – mange flotte naboer pá den andre siden, bikkjer og unger og mennesker og stóyenede trafikk til alle dógnets tider som vi kan se og hóre pá. Fóler nesten vi kjenner Tarzan (fordi han gár i underbukse nár det er varmt) og hans Jane (hun har króllspenner mye av tiden, ikke skjónner vi hvorfor, for vi ser henne aldri utenfor huset). Naboen deres igjen knuste plaststolen her om dagen. De bor i tredje etasje i huset tvers over gaten. Fine folk.

Slik spiser vi : Det viktigste tidlig. Frukt og grónnsaker er selvsagt fantastisk her. Ferskpresset juice hver dag. Lager masse mat hjemme – koker pá gass. Skummelt, men effektivt. Alt koster lite – vi spiste dyrt da vi kjórte i oss verdens beste (og da mener jeg B_E_S_T_E) og kanskje stórste biff her om dagen: 200 kroner for middag for to, en flaske vin og vann- og brusflasker.

Skole: Fire timer om dagen (klokka 10 til 12 og 13 til 15) pluss lekser hver dag. Hóres digg ut, men tro meg, det er slitsomt. Spansk er langt naermere tysk rent grammatisk enn norsk – med andre ord mye á laere. Daglig kverner uregelrette verb, refleksive verb, daglige gloser og annet snacks i hodene pá oss. Men laereren vár, Yael pá 30 ár, fár ná banket noe inn i hodene pá oss. Fár kommentarer pá at det gár bedre og bedre :)

Tant og fjas: Vi har selvsagt fátt en stambar, Bohemia heter den. Der jobber skuespillerspiren Marisa (26) og venninnen Laura (32) som vi har stadig kontakt med. De leser smá eventur fra sjokoladen “Et lite eventyr” (tenk deg de tRRRe boKKHene bRRRusHe) som June tok med mange av fra Norge, og vi skoggerler. Sá sier vi at vi má hjem og verpe mens vi egentlig mener á pugge, ogsá faller de av barkrakkene. Kos. Vi lagde lóksuppe til dem i forrige uke, og de bakte rundstykker til oss. De har tatt oss med pá diskotek (litt mye tekno) og forklart oss veier til alt mulig. Sóte jenter. Ellers hilser vi pá flere i gata vár – mannen med tannregulering som selger oss telefonkort, sjenerte Rolly i naerbutikken og Elena (72 eller noe), bor i samme huset som Bohemia og roper “MaRi y JOne” nár hun gár pá andre siden av gaten med hunden Tommy.

Geografi: Vi har bare vaert i en annen bydel – Recoleta. Har kirkegárd hvor blant andre Peron er begravet, men den var selvsagt stengt da vi kom dit. Arkitektonisk flott. Ellers har vi sett Tigre, mindre by ved elvedeltaet (havet mellom Uruguay og Argentina kalles elven – ikke havet – og har same farge som latte helt ut til Atlanteren). Má reise et godt stykke for á finne strand etter vár oppfatning av ordet – det blir neste helgetur.

Noe mer du vil vite? Skriv et innlegg da vel :) Nos vemos!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jaaa! Hurra!! blogg!!! :) Godt å høre fra deg! :) Skjer ikke så mye her hjemme - ByLarm var en hit av dimensjoner, Folken står (selvsagt) og Cloroform var fantastisk (sitat synnøve). Gjennom abel helvete neste 4 dagene nuh, men skambankt på fræddan blir bra! Jepp - sove - men skriv mer! snart! :)

Unknown sa...

Pent. Høres spennende ut - har selv lyst å ta ett år i et spansktalende land. Hvordan gikk dere frem for å skaffe dere leilighet?
Henning

Rune Tvedt sa...

Hei kjekt å høre fra dere og at dere har kommet dere godt på plass. Det var et punktum etter linken som du sendte på epost. Gleder meg til fortsettelsen. Kjekt å høre at skolen fungerer ... Un abrazo, chau

Unknown sa...

Hei Mari, godt å høre at du er bra på plass!
Høres ut som starten på en fantastisk opplevelse.
Nedenfor er noen adresser, om det var de du manglet..

iselinde@hotmail.com
kjersti_stokka@epost.no
bjorn.stokka@viking-moorings.com
elinest@lyse.net
bjornos@lyse.net