onsdag 25. november 2009

Halvannen meter søle i huset

For dem som ikke har fått med seg hvordan orkanen Ida herjet i flere land i dette hjørnet av verden, sjekk gjerne her. Til opplysning har dødstallene her i El Salvador nå steget til nesten 200 mennesker siden den artikkelen ble skrevet.

Søndag fikk vi se med egne øyne hvordan jord-, sand- og leirras kan påvirke en liten by ved en innsjø. Fordi Pedrina, Ommunds vertssøster, sitter på El Salvadors Storting for regjeringspartiet FMLN, er hun tett involvert i hjelpearbeodet. Søndag ble vi med henne til en av de rammede landsbyene (San Augustin) for å hjelpe folk der.Som de naive nordmennene vi er, så vi for oss å vaske hus, siden det spanske verbet “limpiar” også kan bety det. Men det var snarere “grave ut hus”. Familien som bodde i huset vi gravde ut, måte klatre opp på taket for å overleve. På en halv time sto hele huset og hagen bokstavelig talt til knes i søle. Da søndagens frivillige kom for å grave, var huset gravd ut. Vi jobbet i hagen. Rundt utendørskjokkenet fant vi kaffekjeler og tallerkner begravd i tørket gjørme. Ved badet; en kosebamse. Det var sterkt. Enda sterkere var det å få vite at ti mennesker omkom i området – og at det finnes andre områder hvor alle husene forsvant i søla.

Etter hva vi kan se har FMLN gjort en formidabel jobb med å organisere hjelpen. I landsbyen vi var på søndag, hadde vi selskap av over 300 andre frivillige. En helsestasjon hadde de også opprettet denne dagen. Total skal 15.000 frivillige ha vært i arbeid til nå – i tillegg til militære og så videre. Vi fant det svært imponerende at myndighetene greier å gi mat, drikke og verktøy til så mange, og minst like imponerende at folk over hele landet dropper den eneste fridagen de har for å hjelpe andre.

Hjemme på landsbygda går livet sin vante gang. Folk sparker etter hønene og hundene som tigger tortillas, og de tenker fortsatt befriende lite på nettbank. Vi skal likevel forlate idyllen i morgen for å tilbringe noen dagen ved salt vann, og dit tar vi med oss Kayleen (20), den eldste datteren til Ommunds vertssøster Pedrina. Bading og soling har det ikke vært for mye av hittil på turen, så jeg og Kjersti gleder oss i alle fall veldig til det :)

1 kommentar:

Marit sa...

Så fint dere kunne være med å hjelpe.
Sikkert sterke opplevelser og inntrykk.
Håper dere har fin badeferie nå.
Gleder oss til dere er hjemme igjen og til besøk i julen.