tirsdag 4. desember 2007
Órken i solnedgang, lo-ne-li planet og ja-tap!
Onsdag mótte vi Betty, som flinkt og fint fulgte oss rundt i byen og var verdens beste guide. Det beste vi sá var nok órkenen (ja!) som ligger vegg i vegg med byen. Dessverre fikk vi bare den ettermiddagen og kvelden sammen med henne, for hun mátte til Caracas for á ordne en masse greier fór bryllupet med den sveitsiske kjaeresten sin i februar.
Torsdag og fredag hadde vi rolige dager i byen, med masse kaffe og kafeer og loffing rundt omkring. Vi sá flere harry klaer, flere plastdingser og mobildeksle som vi ikke ville kjópe. Slik er det pá shopping i dette landet – det tror jeg vi kan konkludere med. Det er et stykke mellom hver gang vi finner en kjempeflott ting som vi tenker at vi bare má ha…
Lórdag dro vi til Adicura, en liten landsby pá Peninsula de Paraguaya, en halvóy som ligger rett utenfor Coro. Det var godt á bade igjen etter nesten en uke uten, men ellers var det ikke sá mye á se. Vi har kanskje sett de aller fineste strendene i landet allerede, hvem vet?
Sóndag skulle vi bestige Cerro Santa Ana, et fjell som ogsá er pá Peninsula de Paraguaya. Vi tok buss og buss i nesten halvannen time for á komme til landsbyen ved foten av det, og selv om vi egentlig ikke hadde lov til á starte turen etetr klokken 09 om morgenen pá grunn av den ekstreme heten midt pá dagen, gjorde vi det likevel (cirka 09.25). Jeg mátte dessverre gi opp etter litt mer enn to tredeler av turen, det ble bare for varmt… Ommund kom seg litt lenger opp, men utsikten var flott uansett. Halvóya er omtrent 50 km bred fra óst til vest og litt lengre fra sór til nord, og siden fjellet stikker 830 meter opp nesten fra havnivá, sá vi et godt stykke rundt omkring.
Sóndag kved fikk vi hóre fra de som driver posadaet várt at (i alle fall noen) av de som skriver i Lonely (eller lo-ne-li som de spansktalende uttaler det) Planet, reiseboka vi har med og som MAAANGE andre ogsá bruker, pá langt naer er verdt pengene. Han som hadde sjekket ut várt posada hadde fórst forsókt á presse til seg et gratis rom, uten á fá det, kommet likevel, kunne ikke snakke spansk (hvordan fár man da informasjon i et land hvor nesten ingen snakker engelsk?), og etter han hadde reist, spurte han de som jobber pá posadaet etter det meste av informasjonen som senere kom pá trykk i boka. Herlig? Ikke kjóp den mer, hvis dere skulle tenke pá det! Det skal i alle fall ikke vi!
I gár var det jo ogsá tid for valget. Det har vaert intens stemning i landet helt siden vi kom pá grunn av en folkeavstemning som ble avholdt i gár. Jeg for min del har ikke klart á sette meg fullstendig inn i det, men det er grunnlovsendringer pá sá mange som 65 paragrafer som er saken. Den ene halvdelen har fine forslag som sekstimers arbeidsdag og pensjonsrettigheter til gateselgere og slikt, mens den andre blokka er etter hva jeg forstár den somskal gi president Chavez mer makt, blant annet mulighet for gjenvalg utover de presidentperiodene som han i dag har anledning til. Det ble et sylknapt flertall (50,7 prosent) for nei i alle fall, sá sa Ommund meg da han kom og la seg klokken 01.30 i natt. Etter fjellturen klarte jeg bare ikke á holde meg váken…
Vi har hatt store diskusjoner om temaet gjennom hele turen, og de aller fleste vi treffer har en mening. Det ser ikke ut til at utdanningsnivá og ókonomi kan brukes for á generalisere ja- eller nei-velgerne heller – selv om Chavez representerer háp for mange fattige her i landet, har vi ogsá mótt flere med hóy utdannelse som er ja-mennesker. Flere av forslagene er gode, mens enkelte vi har mótt (ogsá jeg) mener at mengden paragrafer er for stor til at en kan vente at folk skal kunne greie á sette seg inn i det, tross det gedigne propagandaapparatet. Ommund trekker fram det positive ved viljen til á forandre dette landet og gi folk rettigheter, gjóre med oljen slik vi har gjort i Norge og slike ting, men heller ikke han klarer á bestemme seg for et komplett ja eller nei. Vi má lese mer for á kunne bestemme oss.
Uansett er klokka ná omkring 13 pá dagtid, og vi har ikke fátt med oss noen store aksjoner, voldelige protester eller lignende, og vi krysser fingrene for at det holder seg slik.
Vi skulle egentlig reist videre i dag, men drar i morgen tidlig i stedet. Lenge leve latskapen. Et par dager med strand, sá ser vi plutselig snóen… Og julepynten i en mer passende temperatur enn 30 grader. Vi snakkes :)
mandag 26. november 2007
1000 meter fossefall og blemmer i sola

Lórdag reíste vi samme tibake , báde i bát og til fots. Ved lunsjtider kom vi fram til en óy i en slags lagune som det renner fosser ned pá hver side av. Der var vi hele ettermiddagen, og fikk i tillegg til sá mye bading vi ville gá pá undersiden av en foss (selvsagt en haug mindre enn Salto Angel). Om kvelden snakket vi med en kineser og overnattet i hengekóye enda en gang; denne natten under ápen himmel. Det var ganske fint!
Vi er ná pá planleggingsstadiet for den videre turen. Vi vil til Merida, en by i Andesfjellene, for á kanskje se litt fjell og i alle fall se de store savannene. Men det er opptil to dagsreiser, sá vi vurderer fly. Den som fólger med fár se!
fredag 23. november 2007
Ná har vi kommet oss til Ciudad Bolivar, i innlandet i óst, utgangspunktet for mer naturferie. I morgen skal vi se Angel Falls (de som vil má gjerne google det og bli litt misunnelig), og kanskje etterpá ta oss en ekskursjon pá elvedeltaet som ligger enda litt lenger óst. Turen blir pá tre dager og to netter, og vi skal bade i elvene og sove i hengekóyer. Kom fram hit onsdag kveld, og har brukt torsdagen pá á skaffe oss turen (alt gár organisert, tror ikke sá mange legger ut i nesten-Amazonas uten tilsyn) og kikke rundt i denne fine, ganske lille byen. Bygninger fra kolonitiden (malt i sprakende farger) er blandet med det viltre latinamerikanske, som markeder med alt mulig spiselig og usmakelig, alt beliggende i en ás ved en (stoooor) elv, gjór dette til den fineste byen vi har sett til ná. Omtrent 300.000 mennesker bor her, og vi fóler oss passe trygge.


Men den karibiske kysten har enná ikke sluppet helt taket: Etter Playa Colorada (det fórste og andre bildet, det som ikke er meg og er det franske paret vi mótte, og JA, det kan regne i paradis) og Rio Caribe dro vi endelig til Pui Puy, en nesten to timer lang biltur uten annen forbindelse enn tilfeldige drosjer elller den daglige lastebilen.

Ná mórkner det snart, og vi má stikke innom et supermarked og skaffe oss et par-tre-fire ól som vi skal drikke pá takterrassen til posadaet várt mens vi ser pá solnedgangen over elven. Vi nyter det sá lenge det varer, og skal hilse jungelen fra dere!
lørdag 17. november 2007
Fórste Venezuela-hilsen
Snart en uke pá tur. For de som av en eller annen grunn ikke har fátt med seg skrytet om at vi skulle til Venezuela, er det altsá her vi er. Lufthansa forsókte riktignok á gjóre det vanskelig for oss ved á kjóre Venezuela-flyet uten oss inni sist lórdag, men sóndag, etter gratis pá flyplasshotell, var vi pá vei.
Kom til hovedstaden Caracas etter mórkets frembrudd. Siden vi ikke hadde tatt ut nok penger, og hotellet krevde forskuddsbetaling, ble det rett i seng uten mat. Tok ikke sjansen pá á gá ut for á ta ut kontanter. For á komme oss ut av mókka og det, iallefall i deler av byen, utrygge naermiljóet, vendte vi nesen mot den karibiske kysten. Hovedmál én oppnádd.
Mandag kveld var vi framme pá Playa Colorada – den fargede stranden – pá et posada brevet av en litt bitter, sveitsisk dame som tross alt lagde veldig god frokost. Tre hele dager brukte vi pá strand og snorkling, mest pá en site som kalles La Piscina, svómmebassenget. Det var ikke nódvendig á luftdykke – bare fá meter under havoverflaten var det hundrevis av fisk pá et hóyst levende korallrev. Og siden Ommund er Poseidon under vann, og jeg klarer á holde pusten vaffall et halvt minutt, fikk vi sett en del ikke bare ovenfra.
Vi delte bát til La Piscina og tilbrakte en del tid sammen med et fransk par vi mótte, og lagde middag og drakk rom med dem pá posadaet om kveldene. Kort sagt; slik ferier skal vaere.
I gár var det en pá med sekken, av med sekken, pá med sekken, av med sekken, pá med sekken, av med sekken, pá med sekken, av med sekken-dag. Det betyr at vi reiste, báde med biler og smá busser hele dagen til vi omsider kom fram til den lille byen Rio Caribe, 12.000 innbyggere, hvor vi er ná. Det er langt og krókkete visstnok á komme seg til naermeste hvite strand – derfor tar vi inn pá hengekóyehotell pá en av strendene fra i morgen av. Kremt, kremt. Noen som har fátt snó i det siste, forresten?
Nár vi snakker om vaeret kan vi jo nevne at det vel alltid er langt over 20 grader, sikkert ogsá 30, men det gár greit á sove nettene for de av dere som skulle bekymre dere for det. Ikke mye mygg heller, men sandfluer som er enormt irriterende og lager smá blemmer pá de kjóttfulle anklene váre. Velvel. Igrunnen det eneste tróbbelet vi har…
Infrastrukturen i landet er ikke kjempeutbygd, sá det er ikke sikkert det blir sá skrekkelig mye bloggskriving, all den tid vi forsóker á unngá byene. Til mammaer og sánt, det hender vi fár inn tekstmeldinger pá telefonen til Ommund, sá bare skriv hvis det er noe. Vi skal iallefall love á banke ned noen ord ved neste anledning – men det blir neppe fra hengekóya pá Pui Puy!
Saludas, Mari og Ommund
onsdag 18. april 2007
Rjukanfossen, gá hjem og vogg!
Endelig fikk vi varmen vi sá sárt har lengtet etter siden hósten ankom Argentina i slutten av februar. Og ikke bare det. Mandag sá vi det spektakulaere naturfenomenet fra Brasil-siden (bare en tjue minutters busstur til nabolandet) og tirsdag fra Argentina. Det var stort. Jeg nóyer meg med dette sánn ordmessig, og lar bildene tale for seg.
onsdag 11. april 2007
Slik feires páske i Argentina
Palmesóndag ferires med kaffe og mate-besók hos laereren din, som du hadde siste time med fredagen fór. Kvelden brukes til á stá i kó for á fá billetter til Placebo-konsert, og deretter til á gá pá Placebo-konsert.
Mandag klokken 20 drar du sammen mned venninne og kjaereste til Mendoza for á smake pá vin. Da dere kommer fram neste morgen, oppdager dere at speilreflekskameraet til kjaeresten har blitt stjálet pá bussturen. Dagen gár med til á ta inn pá hostel, sove, spise og anmelde tyveriet - samt á hóre om en annen reisende som ble grundig bestjálet. Onsdag fár du ny kunnskap i tyverikategorien - en snik fólger etter gjester pá vei inn pá hostelet, og stjeler sekken til en britisk jente.
Senere pá dagen smaker dere sammen med en engelsk Guy pá vin og oliven til krampa tar dere, og dere kjóper ogsá med proviant slik at smakingen kan fortsette pá hostelet i flere dager.
Torsdag tar dere en flytur over Mendoza. Flytur som i paragliding.
FOR SIKKERHTS SKYLD: Her sier jeg farvel... Sánn i tilfelle!
Lórdag reiser du til San Juan, en by litt nordóst for Mendoza. Bussturen tar to timer, og du planlegger en skikkelig páskeaften i fjellet (Barreal, en totuseninnbyggersby fórti minutter unna - tror du). Nár du kommer fram, fár du nok en gang bevist at selv om latinoene ikke vet svaret (hvor langt er det fra San Juan til Barreal?) sá sier de noe (fórti minutter, mens det egentlig er tre og en halv time). Din kjaereste, som som vanlig ikke er tapt bak en vogn, blir bestevenn med en taxisjáfór som kjórer dere dit for 350 kroner. I fjellet er alt fantastisk og utrolig. 2500 meter over havet (landsbyen ligger pá dróye 2000) blir dere sóndag alle solbrente og deilige etter en tur som tar seks timer. Dere ser ogsá pumaspor pá stórrelse med solbrillene dine. Se bildene under.
Her blir du til mandag etter páske, da du (etter á ha funnet ut at den eneste bussen som gár er fylt opp i to dager framover) etter to timer langs veien fár haik med en 30 ár gammel fyr som har vokst opp i fjellandskapet ved foten av Andes, og som er kjempekeen pá á snakke der dere sitter klemt sammen pá ett og et halv sete foran i pickupen hans.
Hva gjorde du i pásken?
torsdag 29. mars 2007
…og plutselig fikk jeg besók
Fórst et slag biljard, og sá litt vin og peanótter. Sá snakket vi litt som vanlig, hilste pá kjente og... Ja, sánt man gjór i en bar. Men plutselig mátte Laura ha meg inn pá kjókkenet for á snakke om detaljene i en tur vi skal pá om tre uker (hun skal nemlig móte oss nár vi ankommer en by i nord etter páske). Og da hun hadde sagt at jeg mátte ringe meg fór vi kom dit for á avtale mótetid, sá kom June inn. Og sa at det var noen her jeg sikkert ville móte. Og da jeg kom ut, sto Ommund der.
Jeg har fortsatt et lite blámerke pá armen; jeg klóp meg sá hardt at det syns enda. For jeg trodde virkelig ikke det jeg sá, Ommund, her, i Buenos Aires, Argentina! Og jeg har ikke sett ham pá to máneder. Han hadde bestilt billetten for to uker siden eller noe sánt, og ”alle” visste om at han skulle komme. Og jeg hakke skjónt noen ting, ikkeno! Jeg holdt pá á dó pá meg, eller, rettere sagt, jeg dóde pá meg, faktisk.
Takk til alle som ikke rópet noen ting, og beklager, gidder ikke skrive mer. Ná skal jeg próve ut hvordan det er á ha verdens beste kjaereste – ogsá i Argentina :)
mandag 26. mars 2007
Noen fra Oslo til Stavanger 27. april?
- Besók hos SOS barnebyer. June har et fadderbarn i en landsby i nord som vi skal besóke pá reisen.
- Et brudeshow (!)
- Et teaterstykke pá spansk. Huseieren vár er skuespiller, og hun inviterte oss til á gá. 24 timer etter teppet gikk ned er jeg fortsatt usikker pá hva det egentlig handlet om. Antakelig overvurderte vi sprákevnene váre noe, gitt...
- Tv-titting
- Shopping, shopping og shopping
Historien bak brudeshowet at vár eldre venninne (Elena, 72) fra baren Bohemia fra tid til annen hjelper sin datter i hennes sminke-bruder-fór-bryllupet-salong. Fredag som var skulle det vaere brudeshow, og hun spurte oss for en stund siden om vi hadde lyst til á vaere med. Kult tenkte vi, og takket ja. Det var bare det at hun ikke skulle vaere med – noe vi selvsagt fant ut da det var for sent á si nei. Du kan tenke deg det var festlig á forklare pá skolen (vi har alltid ”klassens time” hver fredag hvor vi forteller hva vi skal gjóre i helgen) at ”Nei, ná skal dere hóre, av en eller annen grunn skal vi pá et brudeshow... Eh....”
Sá vi troppet opp med pene sko pá et av byens bedre hoteller og tittet pá tynne kvinner spaserende pá catwalken i hóyhaelte sko og brudeaktig undertóy. Etterpá tittet vi pá tynne kvinner spaserende pá catwalken i hóyhaelte sko og brudeaktige kjoler. Etter omtrent 40 minutter var det hele over. Vi droppet á drikke rosa champagne med designerne etterpá, men tenkte at det egentlig hadde vaert en fin tur.
Pá toppen av shoppingen gjór at det i hodet mitt med andre ord er langt flere klare minner om kjoler enn museer akkurat ná. Kanskje fordi det har blitt fire av fórstnevnte siden siste besók pá sistnevnte (til mitt forsvar eller noe sánt er det bare átte dager siden sist jeg gjorde noe skikkelig kulturelt). Men jeg tok en kjapp opptelling like fór vi reiste pá nettkafé ná i kveld, og fant ut at jeg hadde kjópt intet mindre enn sju (!) kjoler. Selvfólgelig til ulikt bruk og i en rekke farger, lengder og fasonger. Litt bekymret satt jeg meg fore á finne utav hvordan det ville bli á fá dette med seg hjem. Samt oppbevare det i BsAs mens jeg er pá tur. Det siste skal jeg vel fá til pá et vis.
Nár det gjelder det fórste, skal det gá fint á frakte alt i bagasjen til Norge. Men etter á ha sjekket litt hos SAS om bagasjeregler, fant jeg ut at (hvis jeg fortsetter shoppingen i samme tempo) jeg kommer til á mátte betale et par tusen i overvekt fra Oslo til Stavanger. Det slo meg at jeg kanskje trenger hjelp. Sá hvis du skal reise mellom de to byene fredag 27. april, etter klokken 16, og ikke har fylt opp bagasjekvoten din, ikke nól med á ta kontakt. Det loves fine premier :)
fredag 16. mars 2007
Jeg danset sá skoa revnet
Jeg har siden starten blitt hundset litt rundt av laererinnen fordi jeg ikke har skikkelige tangosko (jeg kunne ha lánt av henne, men hun hadde for smá bein). Det tatt i betraktning, samt at gummisálene mine satt fast i gulvet da jeg skulle snurre rundt og sánn, gjorde at jeg lóp ut og kjópte et par med hóye haeler rett for milongaen. Brukte. Jeg má virkelig ha villet, for dere vet vel hvor mange sko med hóye haeler jeg har fra fór?
For á gjóre en lang historie kort: Spenna falt av fór jeg hadde tatt sá mye som en halv ocho adelante. Laereren (Cecilia) fikk tak i en nál, hadde av en eller annen grunn en trádsnelle i veska, og sydde det sammen. Men det tok jo sin halvtime, og da jeg var klar igjen, var det sá mye folk pá dansegulvet at det ikke var plass til en vaca de Noruega (ja, jeg danset som en ku, det var det jeg sa, mamma). Mennene vi hadde leid (!) sa begge det samme etter de to dansene jeg forsókte:”Joda, det gár nok bra, husk at det er veldig vanskelig, ingen klarer det i begynnelsen” men GUD som jeg IKKE misunner dem jobben deres. Snipp, snapp, snute, sá var tangoeventyret ute. I alle fall pá pause.
Som et minne om den gangen jeg var optimist vil jeg likevel beholde bildene June tok da vi óvde. Ikke sá gale, om jeg skal si det selv. Som dere ser av fotoet, kommer jeg med andre ord i ár til á holde ryggen rett mer enn en gang: Tangokurset i Buenos Aires, og 17. mai selvsagt. God helg alle sammen!
mandag 12. mars 2007
Den amerikanske presidenten er sónn av en…
Det kanskje verste bannordet i denne delen av verden er ”Hijo de x¿Ç@”, som i klartekst betyr at din mor en en hore. Og er det noen man ikke tuller med her, sá er det módre. Chavez falt selvsagt for fristelsen og kalte Bush nesten det, det vil si, han kalte ham en hijo de ...., men stoppet i siste óyeblikk og sa at ”det kan jeg jo ikke si....” Som du sikkert kan regne deg fram til, ropte majoriteten av de 40.000 besvergelser over Bush og hans mor. Muy interesante, som laereren vár ville ha sagt det! Ellers preket han budskapet om at latinamerikanske land má stá sammen, ta vare pá sine egne olje- og andre ressurser og ikke la USA ta alle verdiene. Ikke vanskelig á vaere enig i, all den tid man vet at det er land i denne delen av verden som kunne hatt naermest like mange penger pá bok som Norge, hadde bare historien vaert litt annerledes.
Jeg startet pá et tangokurs i forrige uke. Ja, det er vanskelig. Ja, den fórste dansepartneren/mannlige instruktóren min luktet godt (kaffe) men var lavere enn meg. Ja, den andre luktet vondt, var betaktelig hóyere enn meg og hadde en DIGER mage. Ja, det er for dyrt etter argentinsk standard (det er i regi av skolen, og hele kurset koster en mánedslónn for en dárlig betalt jobb). Jeg er ikke sikker pá om jeg fortsetter. (Unnskyld mamma). Men kjenner jeg meg selv rett, kommer jeg vel til á gjóre det. Uansett skal jeg helt sikkert kjópe tangosko, om ikke for annet sá for á se pá dem.
Vi er over halvveis i storbyoppholdet ná. Og enda fóler jeg ikke at jeg er kjent, men det bor tross alt dobbelt sá mange som i hele Norge her :) Vi er i alle fall ramme pá subte og buss, og har vel begynt á ha fátt med oss MÁ-SE-ene ná. Har tre uker igjen fór det blir tre uker med reising. Jeg gleder meg fryktelig – det skal bli godt á se hva dette landet har á by pá utenom hovedstaden. Alle sier det er fantastisk. Og stort. Brasil er det stórste landet og dekker halve kontinentet. Men selv om Argentina er mindre enn som sá, trenger jeg ikke drómme om á rekke over hele pá tre uker.
June er snart hjemme – má hjem og vaere velkomstkomité. Har lekser ogsá. Det har vaert rolig pá kommentarfronten, hva skyldes det? Jeg vil kjempegjerne ha kommentarer! Sá mange taletrengte som jeg kjenner! :) Til slutt er et bilde jeg ikke klarte á dy meg fra á ta (med kameraet hengende uskyldig pá magen, selvsagt). Det hele inntraff pá dagens tur i reservatet. Disfruta (=nyt det)!
søndag 4. mars 2007
En konsertbillett til besvaer gjorde meg til bartender
Tirsdag var jeg pá museum alene, et historisk sádan, og klarte á forklare hvorfor jeg var i Buenos Aires og hvor lenge jeg skal vaere her til vakten – helt selv! Senere om kvelden lagde vi middag til Marisa og Laura i baren. De er litt triste om dagen, for kaffemaskinen de hadde ekploderte for en dróy uke siden.
Det hjalp ogsá at jeg ga bort min Ricky Martin-billett til Marisa (hun og June er ná pá vei til konserten). Jeg sparer halsen til Roger Waters spiller 18. mars, for jeg tror jeg brukte opp det jeg hadde av engasjement for den mannen idet jeg kjópte billetten for et par uker siden :) Onsdag var vi pá kirkegárden der blant andre Evita er begravet, torsdag var det tangofestival i en stor utstillingshall i en annen del av byen. Den págár foróvrig fortsatt, men jeg kan ikke dra, for siden Marisa skulle ha jobbet i baren, má jeg vaere i hennes sted mens hun sikler etter Ricky (eller Ricardo som han sikkert egentig heter) :)
Hvis det var noen som brant av spenning: Ja, det er skrevet nye kapitler i historien om Juan Carlos! Preteritumsóvelsene gár stadig bedre, og i den anledning har vi fátt hele to anledninger til á skrive litt siden sist. Direkte avskrift lar seg dessverre ikke gjóre, lekseboka ligger igjen hjemme – men dethar báde kommet en ny kvinne og en hund inn i livet hans. Juan Carlos heter, for de som ikke vet det (det hender nemlig at vi fár tegneserier hvor historiene er pábegynte, men heldigvis bare med etternavn) Miranda til etternavn. Med andre ord el señor Juan Carlos Miranda. I gár mótte han (han jobber ogsá som journalist) en kvinne ved navn Miranda (ikke hun samme som han stakk fra da han dro til Hawaii) i en bar rett utenfor jobben. Men hun ville ikke gifte seg med ham, for da kom hun til á hete Miranda Miranda. Vi forstár henne godt – hvem vil vel det?
Onsdag skrev vi om da Juan C. kom hjem fra jobb til hunden Rasmus. Frekk som Rasmus er, lá han og drómte intetanende i sofaen. Han ble selvsagt kastet til veggs, men det ble bra igjen etter at han hentet báde tófler og sigaretter til eieren – sá bra at Juan C. dermed ville tatovere ”Rasmus para siempre” pá overarmen sin. Men sá snart Rasmus mátte ut og tisse (i siste bilde), ble señoren gretten nok en gang. Med andre ord ikke helt stódig: Denne karen.glad i báde damer og dyr, men bare nár det gagner ham selv. Fortsettelse fólger.
Men ná má jeg stikke pá jobb! Algo mas? (=noe mer? Sikkert grei frase for en servitrise). Ja, vi har fátt en danske i klassen. Der róyk det hemmelig spráket várt tenkte vi, men ellers virker det ok. Og da vi fant ut at han hadde tatt spansk pá videregáende i to ár, og liksom skal vaere pá samme nivá som oss, ja da ble vi glade kan du tro! Nok skryt; ha en flott lórdagskveld og helg for óvrig!
torsdag 22. februar 2007
I fjor er jeg i El Salvador…
Skoledagene gár ellers sin etter hvert sá vante gang, med mye gramatikk og gloser (men aldri glosepróve) og litt kreativitet innimellom. Det hender at vi fár smá bildefortellinger eller tegneserier som vi skal sette tekst til (Yael skriver pá tavla, jeg og June fár tekste bilder etter tur) – gjerne med de siste spráktemaene flettet inn (denne gangen presens). Dette har resultert i et par underfundige historier om en mann ved navn Juan Carlos (de to mest vanlige mannsnavnene i Argentina, visstnok), hans foreteelser, egenskaper, lyster og laster. Vi fár selv bestemme navn og innhold, sá apropos argentinernes hyppige psykologbesók, er jeg sikker pá at flere mener vi burde tatt oss en tur til en sánn. I alle fall – her er siste episode om Juan Carlos (oversatt til norsk fórst, deretter pá spansk):
”En dag fikk señora Leland et telegram. Da hun leste det, skrek hun hóyt, besvimte og falt i armene pá postmannen. Juan Carlos kom til syne i dórápningen og sá undrende ut. Postmannen skrek: ”Se, se!” og ga ham telegrammet. Juan Carlos tok imot, leste det og skrek: ”Min gud! Jeg vant i lotteriet! Juhu!” og hoppet av glede. Sá lóp han inn i huset, og postmannen visste ikke hva han skulle gjóre. Noen minutter senere kom Juan Carlos ut av leiligheten med koffertene sine mens han sang: ”Blue Hawaii....” Sá lóp han til flyplassen. Nok en gang visste ikke postmannen (som heter Oliver) hva han skulle gjóre. Han tenkte: ”Denne kvinnen er jo knallheit” og ga henne et tungekyss. Men etterpá tenkte han seg om, og skiftet mening. Da hun hadde báde skjegg og bart (her ville vi forresten ikke lenger at hun skulle hete Leland, siden det er en vi kjenner, men hun er forelópig ikke omdópt), kastet han henne inn i huset og tenkte: ”Faen heller! Jeg glemte kontaktlinsene i dag. Ná tok jeg et kyss jeg ikke likte. Hvis jeg skal fortsette sánn, blir jeg aldri gift”. Altsá begynte han á gá.”
Og sánn gár nu dagan. Skal se om jeg fár tatt bilde av ”tegneserien” og lagt ut den ogsá. Her er den pá spansk, for de som vil óve sprákóret. Inntil neste gang – takk og farvel :)
”Un dia, la sra. Leland recibo un telegrama. Cuando lo leyó. Grito fuerte, se desmayo y se cayo en brazos del cartero. Juan Carlos apareció en la puerta y miro afuera pensativo. El cartero grotó: ”¡Mira, mira!”, y señalo el telegrama. Juan Carlos lo levanto, lo leyó y grito: ”¡Dios mio! ¡Gane la loteria! ¡Juju!” y saltó de alegria. Corrió adentro de la casa y el cartero no supo que hacer. Unos minutos despues, Juan Carlos salió con sus maletas y cantando ”Blue Hawaii”. Corrió al aeropuerto. Otra vez, el catero (que se llama Oliver) no supo wue hacer. Penso: ”Esta mujer está refuerte”, y le dio un beso de lengua. Pero despues pensó, y cambio de opinion. Como ella turo barba y bigotes, el la tiró dentro de la casa y pensó: ”¡Que mierda! Me olvidé los lenmtes hoy. Ahora, robe un beso que no me gust´. Si continue asi, nuncavoy a tener esposa.” Entonces, se fue caminando.”
tirsdag 20. februar 2007
Og slik ser det ut forelópig
Danser med termometre og hunder pá hjul!
Der skulle vi bade og sole oss, men i stedet ble det lite av det planlagte – i alle fall fórste dagen. Kaldere enn fjellet en sommerdag, og vi manglet rett og slett klaer som varmet nok (!). Sá ja, livet i sór trenger ikke vaere en dans pá sprengte termometre :) Problemene lóste vi pá vanlig vis – ved á spise biff og drikke vin. Og da vi hadde blitt sjekket opp av den mest iherdige 15-áringen noen av oss har sett, hórt et argetinsk band (som ogsá spilte Gun´s´n uten á kunne teksten helt, langt mindre vite hva det betyr) og vaert pá disko med en blitzlampe som ALDRI ble skrudd av, og sovet i fire timer, var vaeret kjempebra. Og vi ble brune. June ble sá brun at hun mátte vaere hjemme fra skolen idag :)
Jeg tenkte jeg skulle bruke stórsteparten av dette innlegget til á fortelle om et par ting jeg har laert om argetinere som jeg ikke visste fra fór. Kanskje jeg kan spre ny laerdom til dere, ogsá.
I. De gár mye til psykolog. Laereren vár mente de omtrent var pá linje med USA pá det feltet. Selv har hun gátt i terapi i tolv ár (!) for ná á selv ha lest seg til at hun lider av sosial angst. Sá hun begynte i samtalegruppe i stedet.
II. De er fryktelig glade i kjótt. Kjótt av alle slag preger de aller fleste middagsretter. Nár vi forklarer argetinere hva vi lager og spiser hjemme (empanadas med grónnsaker, pasta med grónnsaker, suppe med grónnsaker) fár de naermest slag, noen av dem. det var ikke sánn i begynnelsen, men ná fóler vi nesten at vi má veie litt opp med á lage veggisfor hjemme.
III. Det er poppis á vaere brun. Ikke sá ulikt hjemme, med andre ord. De to helgene vi har vaert i byen, har vi kunnet spotte en rekke solslikkere oppe pá Buenos Aires´ tak.
IV. De er fryktelig glad i kjaeledyrene sine, spesielt hundene. Det er butikker med dyreutstyr (lenker, bur, hundebein, matskáler og dilladall) over alt. Og med mindre vi har vaert svaert u/heldige med plasseringen, har de ogsá mange veterinaerer. To pá veien til skolen, og det er bare halvannet kvartal. Noen er dessuten sá glade i hundene sine at de ikke helt vil gi slipp pá dem. Det fórste eksempelet jeg sá, var en hund pá hjul. Helt sant. Den kan ápenbart ikke gá, sá kvinnen som eier den eller noen hun kjenner har festet et hjulsett til bakparten pá den. Og sá er de ute og triller tur. Jeg har ikke spurt om det er midlertidig, for jeg frykter svaret. Her om dagen sá jeg budsjettversjonen av det samme. Denne hunden hadde ikke hjul, men bakparten ble holdt oppe av et skjerf som eieren hadde knyttet rudt ”livet” pá den.
Vel, det var det for ná. Det ryktes at Ommund skal logge seg pá msn ná, sá jeg bruker resten av internettpesosene pá ham. Gidder dere gjóre meg den tjenesten og passe litt ekstra pá ham for meg? :)
tirsdag 13. februar 2007
Livstegn fra Buenos Aires
Hvordan fóles det: Som storbyferie, bare at den er i Latin-Amerika. Det meste er renere og mindre farlig enn de fleste latinamerikanske byer jeg har vaert i. Mindre, i alle fall synlig, fattigdom, masse politi, men med pysegunnere sammenlignet med de de har i EL Salvador for eksempel. Flere kan (om enn lite) engelsk. Varesortimentet minner mest om det i sóreuropa, det samme gjór utvalget pá kafeer og denslags.
Slik bor vi: I San Telmo, en trivelig og billig bydel med mange unge mennesker og kunst/-nere. Traff blink sánn sett. Fin leilighet for 3000 kroner delt pá to per máned. Sjette etasje – mange flotte naboer pá den andre siden, bikkjer og unger og mennesker og stóyenede trafikk til alle dógnets tider som vi kan se og hóre pá. Fóler nesten vi kjenner Tarzan (fordi han gár i underbukse nár det er varmt) og hans Jane (hun har króllspenner mye av tiden, ikke skjónner vi hvorfor, for vi ser henne aldri utenfor huset). Naboen deres igjen knuste plaststolen her om dagen. De bor i tredje etasje i huset tvers over gaten. Fine folk.
Slik spiser vi : Det viktigste tidlig. Frukt og grónnsaker er selvsagt fantastisk her. Ferskpresset juice hver dag. Lager masse mat hjemme – koker pá gass. Skummelt, men effektivt. Alt koster lite – vi spiste dyrt da vi kjórte i oss verdens beste (og da mener jeg B_E_S_T_E) og kanskje stórste biff her om dagen: 200 kroner for middag for to, en flaske vin og vann- og brusflasker.
Skole: Fire timer om dagen (klokka 10 til 12 og 13 til 15) pluss lekser hver dag. Hóres digg ut, men tro meg, det er slitsomt. Spansk er langt naermere tysk rent grammatisk enn norsk – med andre ord mye á laere. Daglig kverner uregelrette verb, refleksive verb, daglige gloser og annet snacks i hodene pá oss. Men laereren vár, Yael pá 30 ár, fár ná banket noe inn i hodene pá oss. Fár kommentarer pá at det gár bedre og bedre :)
Tant og fjas: Vi har selvsagt fátt en stambar, Bohemia heter den. Der jobber skuespillerspiren Marisa (26) og venninnen Laura (32) som vi har stadig kontakt med. De leser smá eventur fra sjokoladen “Et lite eventyr” (tenk deg de tRRRe boKKHene bRRRusHe) som June tok med mange av fra Norge, og vi skoggerler. Sá sier vi at vi má hjem og verpe mens vi egentlig mener á pugge, ogsá faller de av barkrakkene. Kos. Vi lagde lóksuppe til dem i forrige uke, og de bakte rundstykker til oss. De har tatt oss med pá diskotek (litt mye tekno) og forklart oss veier til alt mulig. Sóte jenter. Ellers hilser vi pá flere i gata vár – mannen med tannregulering som selger oss telefonkort, sjenerte Rolly i naerbutikken og Elena (72 eller noe), bor i samme huset som Bohemia og roper “MaRi y JOne” nár hun gár pá andre siden av gaten med hunden Tommy.
Geografi: Vi har bare vaert i en annen bydel – Recoleta. Har kirkegárd hvor blant andre Peron er begravet, men den var selvsagt stengt da vi kom dit. Arkitektonisk flott. Ellers har vi sett Tigre, mindre by ved elvedeltaet (havet mellom Uruguay og Argentina kalles elven – ikke havet – og har same farge som latte helt ut til Atlanteren). Má reise et godt stykke for á finne strand etter vár oppfatning av ordet – det blir neste helgetur.
Noe mer du vil vite? Skriv et innlegg da vel :) Nos vemos!